10 ting du må vite før du flytter til Shanghai, Kina
Er man relativ ny i Østens metropol Shanghai (Kina), er det ikke nødvendigvis alt som er like enkelt å ta seg til som i lille Norge. Selv om det kan diskuteres at dagens Shanghai kan sammenlignes storbyer som for eksempel New York, London og Paris. Finnes det et hav av mennesker, kulturer og språk, som utgjør en stor forskjell. I løpet av mine nesten 3 år i byen har jeg kommet frem til en håndfull «musts» for å på mest effektiv måte mulig manøvrere Shanghai på en daglig basis. Nå skal jeg dele 10 tips hvorav de første fire er livsviktige!
1. Lær deg kinesisk
Om du skal være i Kina lengre enn et par uker, bør du lære deg språket. Om du ikke har tid til å lære deg flytende kinesisk, etterstreb i alle fall å lære «taxi kinesisk». Taxi kinesisk vil si at du kan nok kinesisk til å forklare en 师傅 (shifu), altså en taxisjåfør hvor du skal, ved å bruke ord som høyre, venstre, rett frem, stopp her, og så videre. Man kan, dersom svært tålmodig, etterstrebe å lære seg en god/ fungerende kinesisk. Det virker kanskje som en svært komplisert og langsom affære i begynnelsen, men det er utrolig hvor mye man får igjen bare ved å kunne noen få, enkle ting.
2. Must have i Shanghai, Kina
Er du som mange andre 外国人 , uttales wai guo ren, som betyr utlendinger (ikke et skjellsord her), og ikke kan flytende kinesisk enda. da er mitt tips til deg soleklart: skaff deg appen Smart Shanghai!
Dette tipset gjeldet egentlig uansett om du kan kinesisk eller ei, men spesielt hvis ikke! Denne appen lar deg søke og finne addresser til byens mange restauranter, attraksjoner, utesteder, ja alle slags destinasjoner i grunn. Etter 3 år i Shanghai brukte jeg den fortsatt nærmest daglig, for så stor er faktisk byen!
3. Kinesisk venn
Skaff deg en kinesisk venn. Jeg tror faktisk ikke jeg kan poengtere nok hvor viktig dette faktisk er! Først av alt er de aller fleste kinesere når man blir kjent med dem veldig genuint snille, morsomme og lojale mennesker og venner.
(Bilde av meg og min gode kinesiske venninne Chloe, fra da hun ble med meg til Norge i fjor vinter)
Jeg kan ikke huske hvor mange ganger mine kinesiske venner på en aller annen måte reddet meg ut av en krise. De har hjulpet meg med alt fra å snakke på telefonen med lokale Shanghainesere som kun snakker Shanghainesisk (jeg snakker mandarin, hvilket er noe helt annet…), til å betale regninger, finne og forhandle god pris på leilighet og mye, mye mer!
Klarer man å komme innenfor «den indre sirkelen» som består av gode venner og familie, er det ingenting en kineser ikke vil gjøre for deg. Jeg har enda ikke fått et nei til svar av min beste kinesiske venninne og jeg har spurt om mye rart! NB! Det forventes i gjengjeld at du gjengir tjenestene, så det er ikke veldig lurt å si nei dersom din kinesiske venn spør deg om tjeneste tilbake.
4. Bruk maske!
Dette burde egentlig være unødvendig å si når AQI nivået overstiger 2/300+….. Men når man bor fast i Shanghai, eller et annet sted i Kina for den saks skyld, er det lett for å bli «lat», og ikke bruke maske fordi det ikke er så behagelig, praktisk, eller ser så pent ut til «dagens outfit». Men det er faktisk vanvittig viktig! Man må ta seg selv i å huske på at det faktisk finnes bl.a. tungmetaller i luften. Det vil man ikke ha i lungene, altså. Come on people!
5. Husk å skrive kontrakter!
Kina fungerer ikke praktisk på samme måte som hjemme i Norge, mange utgifter må fremdeles betales med cash. Selv om du skaffer deg kinesisk bankkonto, kan det hende at landlord vil kreve at du betaler husleien kontant. Derfor er det viktig å skrive kontrakter, og ta bilde av at du har betalt husleien! Husk også å noter landlord sin informasjon, eller ta bilde av ID.
6. Sett deg inn i lokale/nasjonale aktuelle saker
Det er kanskje ikke det aller viktigste for bare å overleve. Men setter du deg litt inn i hva som skjer politisk og økonomisk, kan jeg love deg at du får mye mer å snakke om med de lokale, og du vil ha noen veldig interessante og lærerike samtaler. Ikke minst blir de veldig imponert om du bare kan bittelitt, så kjør på!
7. Invester i en sykkel eller scooter
Har du vært i byen en stund, og du føler at du kan veiene du normalt ferdes noenlunde godt, kan det være lurt å investere i en sykkel eller scooter. Utenom taxi eller metro, er scooter eller sykkel den mest populære måten å komme seg rundt på i Shanghai.
Det er deilig å slippe å tenke på om det er vanskelig å få tak i taxi eller om metroen kommer til å være stapp full, og heller bare hoppe på scooteren og kjøre forbi alle bilene som sitter i kø. OBS! Ta forhåndsregler, vær forsiktig! Kjør kun på små veier, bruk hjelm, ikke kjør for langt slik at du ikke finner veien hjem. Det er ikke gøy å kjøre seg vill i 40+ celsius, eller hvis man går tom for strøm (Ja, scootere går på strøm her). Videre for alle del, lås kjøretøyet ditt, helst med to låser og i et tre eller noe lignende som står fast. Jeg ble selv frastjålet 2 sykler og 2 scootere, på totalt to og et halvt år…
8. Delta på så mye som mulig!
Når reisefeberen har tatt av, og du har sett alle turistattraksjoner, turistfeller og overprisede markeder, er det på tide å utforske byen litt nærmere. Det aller beste med å bo i Shanghai, er nemlig at det ALLTID er noe nytt å se, gjøre, eller bli med på. Her er det normalt å «klage» over hvor mye gøy man «må» bli med på, istedenfor som man gjerne er vant med i Norge, at «det skjer så lite» midt i hverdagen. Nei, her i byen er det vanlig å gå på akademiske- eller sosiale events eller happenings hver uke, og man kan virkelig gjøre noe gøy eller nytt hver eneste dag om man bare vil. Husk også på at byen byr på mange spennende muligheter, hvis man bare tør å være litt frempå og ikke minst tenker utenfor boksen.
Benytt deg av de mulighetene som tilbys deg! Dra på profesjonelle networking events og foredrag, selv om du kanskje føler deg utilpass som ny student i byen, eller føler du ikke kan noe om temaet som blir diskutert. Man kommer alltid positivt ut av det, og møter mange nye interessante og hyggelige mennesker samtidig!
9. Utforsk det uvanlige og fremmede.
Her ser du et bilde av meg og min roommate Synne, på Yoga retreat i et tempel. Der bodde vi i en uke, der det eneste vi gjorde var Yoga og meditasjon, spiste vegetarmat og møtte på munker. Vi sov også på senger uten madrasser. Fin opplevelse!
Tenk utenfor boksen! Gjør noe som ikke alle andre gjør! Har du ekstra fritid, prøv å få deg et internship på siden, skaff deg en language partner der dere kan lære hverandre kinesisk/engelsk, eller få deg en hobby. Internships eller hobbyer kan være gode måter å få arbeidserfaring på, møte nye mennesker, lære mer kinesisk, eller få gode venner! Kanskje får man også etter hvert opparbeidet seg gode kontakter man kan bruke senere i arbeidslivet!
10. Gjør innkjøpene dine på de lokale mat-markedene
Det virker kanskje ikke alltid så fristende ved første øyekast, men det kan være veldig lurt å handle på lokale mat-markeder. Her kan man spare mye penger, da markedene gjerne er billigere enn supermarkene, og i tillegg synes jeg ofte at råvarene er ferskere og av bedre kvalitet generelt sett.