6 ting du må vite om å studere i Storbritannia
Tenker du på å studere i Storbritannia? Godt valg! Det er aldri et kjedelig øyeblikk på et britisk universitet, takket være fantastiske campusaktiviteter og verdensberømt uteliv – noen av de beste akademikere i verden har gått her også! For å hjelpe deg i gang, har jeg valgt ut seks ting du trenger å vite om universitetssystemet og studentlivet i Storbritannia.
1. DU MÅ SØKE GJENNOM UCAS
For utenlandske studenter som søker til lavere kurs i Storbritannia, er søknadsprosessen ikke så forskjellig som for innenlandske studenter. Du må søke gjennom UCAS som regulerer og organiserer programmer for alle studenter over hele Storbritannia. UCAS summerer poengsummen din ved hjelp av karakterene du har oppnådd i ditt eget land, og du vil også måtte skrive en egenerklæring som universitetene du søker på vil lese gjennom.
Søknadsfristen for studieåret som starter på høsten, er i januar samme år. Men skal du søke Oxford eller Cambridge må du søke allerede i oktober. Steder tilordnes da basert på karakterene dine og andre faktorer i løpet av våren og forsommeren. Det er viktig å huske på at tilbudene du får hvis du blir akseptert vil gjelde om du består eksamenene fra videregående. Hvis du allerede har alle karakterene dine når du søker, vil du få et fast tilbud eller avslag. Bekymret du deg for at du ikke kommer inn? Det finnes et “clearing” system som deler ut plasser til de som har fått avslag utover høsten.
Du kan finne ut nøyaktig hvordan prosessen fungerer på UCAS nettside, www.ucas.com. De har til og med noen praktiske videoer der som forklarer søknaden og systemet veldig bra.
2. DU KAN FÅ HJELP OM DU TRENGER DET
Ikke få panikk hvis det hele virker litt skremmende, eller hvis du ikke oppfyller alle kravene, spesielt på språk fronten. Det finnes organisasjoner som kan hjelpe deg- enten du sikter til en lavere grad, master eller PhD. Disse inkluderer enkelte universiteter, samt språkskoler som tilbyr programmer som fokuserer på å få ditt engelsknivå der du trenger å være.
3. VELG NØYE NÅR DU SKAL VELGE UNIVERSITET
Det er hundrevis av universiteter i Storbritannia og din erfaring vil være avhengig av område eller tettstedet universitet ligger i. Ønsker du billigere levekostnader , men kaldere vær? Dra til Nord. Vil du ha en strand- livsstil, men prislappen og studentvolumet som går med det? Sjekk ut Sør. Lyst til å leve storbylivet og har ikke noe imot å betale litt ekstra for det? Da er London det beste valget. Ønsker du prestisje og koselig atmosfære av en gammel universitetsby? Oxford eller Cambridge vil passe deg perfekt.
4. BLI KJENT MED SYSTEMET
Undervisningsmetoder og stiler kan være annerledes i Storbritannia enn Norge. Britiske universiteter har en tendens til å legge stor vekt på selvstendig arbeid og personlig ansvar over læring og gi deg mer frihet til å velge akkurat hvilke kurs du vil ta. I motsetning til universitets studier i USA (som opererer på grunnlag av et hovedmotiv med flere generelle ‘mindre’ fag på siden) det britisk studiet vil fokusere utelukkende på ett emne over hele tre år – så best å sikre at du har en klar idé om hva du vil med din fremtidige karriere før du velger studieretning. Gradering og eksamener er kanskje også litt annerledes; karakterer går fra “første” (beste karakter, tilsvarende en A i USA) til en “2: 1” eller “2: 2” til en “tredje”, som betyr at du har bestått, men fått den laveste karakteren. Essays, avsluttende eksamener og din grad vil alle bli gradert som dette.
5. OMFAVN KULTUREN
Forbered deg på å bli flytende i engelsk! Å leve og studere i Storbritannia er den perfekte måten å fordype seg i språk så vel som britisk kultur. Ikke bare vil du høre og bruke engelsk i alle klasser og med lærerne, du vil sannsynligvis ende opp med å snakke engelsk hele dagen med den nye, internasjonale gruppen med venner! The London School of Economics, for eksempel, kan skilte med studenter fra over 140 land slik at du er garantert å møte folk fra bokstavelig talt hele verden der.
6. …OG ALLE DE GODE STUDENTTILBUDENE!
Studenter i Storbritannia har en tendens til å kjøpe en masse ting – fra bøker til tech gadgets, og det er derfor merker elsker dem så mye. Hvordan disse selskapene viser sin kjærlighet? Med gratis ting, selvfølgelig! Student kuponger gir deg utrolige rabatter av alt fra klær til reiser til møbler og de fleste universiteter kjøre messer for nye studenter i løpet av de første ukene av skolen med masse freebies. Selv om det er vanskeligere å få avtaler på bøker, kan du alltid jage opp brukte lærebøker, dele dem med dine klassekamerater eller selge nye bøker når du er ferdig å få noen penger tilbake. For å spare penger bør du også dra til universitetsbiblioteket så ofte du kan! Mange lærebøker kan lånes, og du trenger ikke å kjøpe dem i det hele tatt.