GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

8 morsomme påsketradisjoner verden rundt

8 morsomme påsketradisjoner verden rundt

Påsken er mye mer enn bare en god mulighet til å spise masse sjokoladeharer og påskeegg fylt med godteri. Det er også en viktig religiøs helligdagsferie med ulike tradisjoner og skikker. Gjennom årenes løp har mange av tradisjonene blitt videreutviklet, og resultatene av disse burde bli feiret av alle over hele verden – også selv om du ikke tror på påskeharen. Jeg har fått mine kollegaer til å dele noen av deres favorittaktiviteter for å lage en samling av de morsomste, mest spennende og overraskende påsketradisjonene fra hele verden.

1. Drageflyging

Menneskene i Bermuda sikter høyt i påsken: å fly med drager er nemlig alles favorittaktivitet i ferien! Bermudianerne lager sine egne drager av pinner, fargerikt papir og morsomme former. På alle dragene er det festet et spesielt type papir som heter hummers som lager en brummende lyd – bedre kjent som den bermudianske lyden av påske. Alle samles og flyr deres festlige konstruksjoner eller drar til Horseshoe Bay Beach for å delta i den årlige drageflygningskonkurransen på langfredag.

2. Påskekrim og mordgåter

I noen deler av verden er påsken høytid for kriminalitet – og vi snakker ikke om at man biter ørene av uskyldige sjokoladeharer eller slår hull på vakre påskeegg. Nei, vi snakker faktisk om påskekrimmen – vår egen norske tradisjon som handler om å lese, se og høre krim og detektivhistorier i løpet av påsken. Hele Norge er med på tradisjonen, og det er alltid ulike krimserier og mordgåter på tv-kanaler og radioprogrammer. Til og med meieriindustrien er som kjent med på tradisjonen ved at de lager krimgåter på melkekartongene.

3. Skattejakt

Hvem elsker vel ikke å lete i huset eller hagen etter påskeegg fylt med godteri? I Tyskland, Sveits og mange andre land gjemmes barnas (og noen ganger også de voksnes) påskeegg, og noen lager skattekart! Noen gjemmer faktisk ikke egg, men reder, som er dekorerte bokser eller kurver fylt med sjokoladeharer, påskeegg, godteri og leker, gjemt av selveste Påskeharen.

4. Vannkrig

Få ting er like karakteriserende for påsken enn en vennskapelig vannkrig. Det er i hvert fall hva polakkene synes når de feirer Śmigus Dyngus (som betyr Øsregnende Mandag på norsk, fordi vannfestlighetene finner sted hvert år på mandagen i påsken). I gamle dager var det for det meste single gutter som jaktet på jenter som deltok, men nå for tiden er det bare alle mot alle. Du velger våpen selv, så du kan bruke vannpistoler, tomme sjampoflasker, eller de gode gamle bøttene – hva enn du ønsker.

5. Eggskapade

Egg og påske passer sammen som hånd i hanske, akkurat som gaver og julaften. Folk huler ut og dekorerer egg, har konkurranser om hvem som kan trille sitt egg fortest, eller dunker dem sammen for å se hvilket egg som ikke knuser. Vinneren skal visstnok få hell og lykke! I tillegg spiser vi selvfølgelig store mengder egg. For eksempel spiser rundt 1000 mennesker i Haux i Frankrike en gigantisk påskeomelett sammen, laget av mer enn 4000 egg og over 45 kilo baco, hvitløk og løk.

6. Leirpottekasting

Pass deg for flyvende potter på den greske øya Korfu. (Spoiler alert: Det har dessverre ingenting å gjøre med alles favoritt-trollmann). På påskeaften klokken 11 om formiddagen kaster Korfus beboere leirpotter (i alle størrelser) ut fra balkongene sine. Tradisjonen stammer fra det 16.århundre, hvor de kastet ubrukelige og gamle ting ut av vinduet for å gjøre klart til nyttår. Pottene som knuser på fortauene skal visst skremme vekk onde onder og markere en ny begynnelse.

7. Kringlesøndag

Luxembourgere feirer Bretzelsonnden, kringlesøndag, med søte kringler dekorert med glasur og mandler. Gutter gir jenta de liker en kringle på søndagen, og hvis hun tar imot kaken, kan gutten besøke jenta på første påskedag for å få et påskeegg i retur. Hvis det skjer på et skuddår blir rollene snudd, og jentene må dele ut kringler til guttene.

8. “Halloween”/påskkärring

Sverige feirer noe som ligner på Halloween på våren: på skjærtorsdag kler barn og ungdom seg ut som hekser eller koner med skaut og kjole og «går påskkärring».  Barna går da fra hus til hus og bytter egne påskebrev (påskbrev), tegninger og hilsner mot godteri og smågaver. Tradisjonen stammer fra gammel svensk folketro om en heks som flyr på sopelime til Blåkulla (svenskenes Blokksberg) for å feste med djevelen. For å sikre seg at heksene ikke kommer tilbake, lager noen svensker et stort bål på søndagen i påsken.

Uansett hvilke tradisjoner du følger, håper jeg du får en avslappende og koselig påske og spiser masse påskegodt og sjokoladeharer!

Opplev påsketradisjoner verden over med EF!Les mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på