GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Bli best i klassen: 4 tips for å lære et nytt språk

Bli best i klassen: 4 tips for å lære et nytt språk

Om du kun tar språktimer vil ikke dette være nok for å lære et språk flytende. Å studere (og mestre!) et nytt språk krever innsats, presisjon og tålmodighet. Ved å bruke tid og energien din på en smart måte og ved å gjøre noen endringer i dine vaner kan du utnytte tiden i klassen bedre til å oppnå språkferdigheter mye raskere.

Her er våre vellutprøvde tips som hjelper deg å mestre et nytt språk:

1. Lag dine egne ordlister og bruk dem!

Når du sitter i klassen er det lett å tro at du ikke kommer til å glemme de nye ordene du hører. Som oftest kommer de nye ordene på løpende bånd (og i store mengder) slik at det kan bli vanskelig å stole på hukommelsen alene. Skriv ordene ned på papir. Ved å skrive ned ting hjelper det oss å lære og huske det vi har lært. Å skrive ned ordlister er en fantastisk måte å praktisere dette på, men vet du hva som er enda bedre? Å bruke disse listene! For å gjøre ordlisten nyttig kan du prøve å danne deg en vane ved å kategorisere ord og knytte dem til ulike betydninger: dette er en praksis som gjør at hjernen din vil prosessere hvert eneste ord. Til å starte med, begynn og bruke disse teknikkene:

  • Del siden din inn i tre kolonner med: selve ordet, hvilken form det tilhører (enten det er et substantiv, verb, preposisjon, etc), og definisjonen. Når du hører nye ord er det bare å fylle ut listen. For eksempel: “kirurg”, “substantiv”, “En lege som utfører operasjoner”. Dekk over kolonnene for å teste deg selv!

  • Del ordene inn i farger og sorter dem etter deres bruk, for eksempel: deres del av talen, tema (reise, arbeid, mat), eller språklig bruk (slanguttrykk, formell / uformell tale). Fargebruken vil la deg finne relaterte ord raskt.

  • Boost minnet ditt ved å inkludere eksempler med ordet satt i kontekst. Brukte læreren din det i en setning eller tegnet han et tankekart på tavlen? Hvis det, kopier og skriv det ned! Ved å bruke ordet i kontekst vil det hindre sjangsen for at ordet går inn det ene øret og ut det andre allerede før timen er over.

2. Ta kontakt med nye mennesker

Selvom du kanskje har meldt deg på språkkurset med en venn eller blitt god venn med en fra samme land som deg, men om du skal bli god i et nytt språk må du unngå fristelsen av å sitte sammen med disse i klassen. Hvorfor? Når du jobber med noen som snakker samme språk som deg vil du ikke oppleve nok utfordringer, og i en vanskelig situasjon vil du bli fristet til å snakke på ditt eget språk. Vær heller tøff og ta kontakt med nye mennesker – som du ikke kan jukse med (verbalt) – som tvinger deg til å jobbe hardere for å forstå og bli forstått på det nye språket. Og seriøst, er det ikke derfor du er på språkkurset i første omgang?

3. Snakk, snakk, snakk

Vi mener ikke at du skal være den studenten, som forstyrrer, prater non-stop og tar over timen. Disse tar ikke hensyn til sine klassekameraters tid. Uansett, om du nekter å samhandle og prate gjør du ikke deg selv noen tjeneste akkurat. Husk, læreren er der for å hjelpe deg: har du spørsmål eller trenger hjelp – spør! Ved å si problemet høyt (spesielt på et fremmed språk) er en utmerket læringteknikk i seg selv og hjelper deg ofte med å se en løsning før den blir gitt deg. Når man lærer et nytt språk får man ingen forbedring ved å holde spørsmålene for seg selv, men ved å løse dem. Og hvem vet? Kanskje noen andre i klassen har det samme spørsmålet, og vil dra nytte av lærerens svar også!

4. Gå i timene

Du vet scenarioet. Du melder deg på mandarin, tyrkisk, spansk eller fransk klasse og er spent som en liten unge er før pakkene på julaften. De første timene går kjempe bra – men så kikker realiteten inn. Det blir vanskelig og mye å gjøre. Du forsover deg tilfeldigvis de dagene du har språktimer. Og til slutt blir ditt skinnende nye mål om å lære et nytt språk, svært støvete og glemt. Altfor mange studenter starter med stor iver og lærevilje, men så dropper de ut etter en uke. Greia er at, selvom ingen tror det kommer til å skje med dem, ender størsteparten av studentene opp med å ikke klare og gjennomføre langtidsstudiet. Ikke la dette bli deg! Hvordan skal du motivere deg selv til å gå i klassen konsistent? Prøv:

  • Minn deg selv på hvorfor du har valgt å studere. Legg inn inspirerende sitater på datamaskinen din eller heng dem på speilet, snakk om målene dine til venner og familie, og tenk over hvor glad du blir når du klarer nye mål.

  • Ta del i kulturen til språket du har valgt. Spis mat, se filmer, les om landet og landene der språket snakkes og oppsøk nyhetsartikler om aktuelle saker som skjer der.

  • Book en flytur. Ved å gjøre dette, vil du ha gjort en forpliktelse til å reise og trenger å føle deg så trygg i det valgte språket som mulig!

Lær et nytt språk med EF!Lær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på