Derfor burde du lære japansk – 4 grunner til å ta utfordringen
Japansk er et nydelig språk og Japan er et land som er overraskende, uimotståelig og fullt av fascinerende kontraster – ultramoderne byer og teknologi er blandet med gamle tradisjoner og håndverk. Selv om Japan er et magisk land å besøke, kan det livlige nye miljøet du har landet i være veldig overveldende. Hvis du virkelig ønsker å forstå landet – og setter pris på den spesielle skjønnheten i den japanske livsstilen – er det viktig å kunne snakke språket.
Her er grunnene til at det er en god ide å lære japansk:
1. Du kommer langt med lite
Det er ikke lett å lære japansk, hovedsakelig på grunn av stavemåten som kombinerer piktogrammer kalt kanji importert fra kinesisk med to former for japansk stavemåte. Den grunnleggende grammatikken er imidlertid veldig enkel, reglene for uttale er ganske standard, og å forstå det japanske alfabetet vil gi deg en stor fordel. Selv om du ikke forstår alt skrevet på kanji, vil du kunne se hva som er sushi på menyen eller finne togstoppet ditt på et kart. I tillegg vil du se logikken i omgivelsene dine – et vakkert eksempel er den vakre byen Kyoto, der gatene er formet som et rutenett. Når du har lært deg å telle til 10, vil du innse at en rekke gater i byen ikke har navn, men er nummerert! Du ville aldri oppdaget det ved hjelp av Google Maps, men nå kan du ikke gå deg vill!
2. Skala og gjennomslagskraft
I 1970- og 1980-tallet gjorde Japans store økonomiske vekst og teknologiske innovasjon det et åpenbart sted å sikte sin karriere mot. I dag tilhører ryktet om økonomisk vekst til Kina. Vi har alle hørt at Mandarin er det beste språket å lære for fremtiden – men ikke glem at Japan fortsatt er den tredje største globale økonomi og et av de mest teknologiske innovative stedene i verden.
Dessuten er det over 125 millioner som snakker japansk, så du vil aldri slippe opp for folk å øve på språket med.
3. Modernitet, tradisjon og et poetisk syn på livet
Japanerne er kjent for sin innovative teknologi, fra lyntog og barnevaktroboter til øl som sjenker seg selv og sushibånd som leverer bestillingen din i løpet av sekunder. Selv om de er ultramoderne er Japan i nær kontakt med sine røtter: de feirer blomstringen av kirsebærtrærne om våren, og når fjellene blir røde med høstfarger dukker gamle festivaler og religiøse ritualer opp, og alle gleder seg over den “japanskheten” av alt nasjonen har å tilby.
Den unike og poetiske naturen er definitivt verdt å merke seg. Jeg kan ikke tenke meg et annet språk som har så mange nyanser – for eksempel er det så mange japanske ord som ikke kan oversettes til engelsk.
4. En god utfordring
Utfordringene med å dykke dypere i japansk er givende og viser deg andre måter å kommunisere og tenke på. Japansk er knyttet til den sosiale konteksten den brukes i. Med vous-formen på fransk eller Sie / du på tysk, må de som snakker disse språkene, være mer oppmerksomme på hvem de snakker med enn engelsktalende med den enkle formen “you” må. På japansk er det det samme, men med større variasjon i høflig vs. vanlig, formell vs. uformell, ydmyk vs. respektfull, avhengig av hva konteksten til samtalen er. Heldigvis får utlendinger stor ros for deres innsats, og i de fleste sammenhenger vil japanere tilgi feilene!
Kanskje den mer åpenbare utfordringen er alle kanjiene som må læres før du er fullstendig flytende i språket. Det er underholdende og litt trygt å vite at for å kunne lese en avis må du kun “huske” 2000 kanji… Man kommer ikke unna at det tar tid, og noen liker å lære logikken og ordenen i hvordan man lærer disse tegnene mer enn andre. Men det er absolutt givende, nettopp fordi språket er så rikt og interessant.