Hvordan bli kvitt flyskrekk: 8 tips
For noen reisende, er flyvning en skremmende affære – flyskrekk er forferdelig for dem som har det. Selv om det faktum at et fly krasjer er svært sjeldent. Dersom du ønsker å trøste en redd passasjer så er det greit å vite at frykt ikke rasjonalitet eller logikk. Egentlig er frykt ledsaget av en hel masse ironi: Det faktum at fly nesten aldri krasjer er det som gjør det så skremmende i mange folks sinn. Men fly er virkelig en av de sikreste transportmetoder: I 2015, reiste mer enn 3,5 milliarder passasjerer med fly, på 37,6 millioner flyreiser, og det var kun 4 dødsulykker .
For å være sikker på at du ikke går glipp av opplevelser og alt det fantastiske verden har å by på, har vi laget denne listen med tips til hvordan du kan bli kvitt flyskrekken.
1. Ikke vær redd for turbulens
Til deg med flyskrekk det finnes både gode og dårlige nyheter: Den dårlige nyheten er at klimaendringene vil mest sannsynlig øke turbulens, herunder klarluftsturbulens som kommer ut av ingensteds. Den gode nyheten: Turbulens er bare en liten ulempe, og ikke så farlig som du tror; faktisk skifter flyets posisjon seg bare opp til maks seks meter under turbulens. Og vingene vil ikke falle av – noen av dem kan faktisk bøye seg opp til 90 grader – og flyet vil ikke plutselig snu seg på ryggen. Alvorlig turbulens kan forårsake skader, så sørg for at du fester sikkerhetsbeltet når setebeltet skiltet er slått på og når du har satt deg.
2. Ikke bekymre deg for andre ting
Flyvning er som å svømme: Det er en kontinuerlig strøm av luft, og hull eller luftlommer eksisterer ikke (bare i form av turbulens – se punktet over). Så, akkurat som du ikke kan falle ut av en innsjø eller hav, kan du ikke falle ut av himmelen. Bekymret for motorene? Flymotorer sjekkes ofte, og i svært sjeldne tilfeller skjer det at de begge svikter på nøyaktig samme tid. Et fly kan fly på rundt 30.000 fot og kan komme opp til 100 miles uten motorer og gjøre en nødlanding. Sist men ikke minst, hvis du er redd for at noen åpner dørene mid-flight, ikke frykt det mer: Dørene er låst, og trykkforskjellen mellom kabinen og utenfor forhindrer at dette blir en realitet.
3. Last ned en APP eller to
Det finnes en app for alt og flyskrekk er intet unntak: SOAR appen vil støtte deg før, under og etter reisen ved å gi videoer, informasjon om turbulens, G-force meter, værmeldinger, videoer og mye mer. Hvis du er en fan av statistikk, sjekk ut Am I Going Down appen, som gjør akkurat det tittelen lover: Du skriver inn flyinformasjon og lærer sannsynligheten for å krasje. Det høres kanskje litt morbid ut, men siden flykrasj er svært sjeldne, kan oddsen være nyttig.
4. Distraher deg selv
Jo mindre tid du bruker på å bekymre deg for risiko, tolke støy, og studerer flyvertinnenes bevegelser, jo bedre. Les, spille spill, se alle filmene, og lytte til favorittmusikken din så mye du kan. Hvis ikke noe av dette virker interessant: sove og spise er også gode måter å få tiden til å fly forbi.
5. Øv på å slappe av
Selv om du ikke er redd for å fly, kan de små setene og mangel på benplass gjøre at du føler deg stresset, så avslapping og meditasjons-øvelser kan være super nyttig. Søk etter øvelser på Google (eller i App Store) og laste ned eller skrive dem ut, slik at du kan øve selv under landing og takeoff. Når sikkerhetsbelte skiltet ikke er på, kan du strekke på bena (og andre kroppsdeler ) og gå rundt nå og da.
6. Fortell de ansatte eller medpassasjerer
Noen ganger kan det hjelpe å fortelle dine nærmeste naboer og kabinpersonalet at du er redd. Si hva de kan gjøre for å hjelpe deg: Kanskje du ønsker å være alene, trenger en påminnelse om å ta dype åndedrag, eller foretrekker å ha noen som kan lytte til hva du er redd for. Flyvertinnene er erfarne i å støtte passasjerer med angst, men de kan ikke komme opp og hjelpe deg under takeoff og landing. (Det er da de andre passasjerene komme godt med.)
7. Få profesjonell hjelp
Workshops og terapitimer kan hjelpe deg å takle problemer med angst eller klaustrofobi med profesjonell hjelp. Mange flyselskaper hjelper passasjerer i å takle flyskrekk ved å tilby såkalt eksponeringsterapi: Passasjerer ta klasser som inkluderer informasjon om ting i cockpiten og en faktisk flytur. Noen ganger kan det å se frykten i hvitøyet virkelig være den beste terapi.
8. Fokuser på hvorfor du reiser
Tenk på de fantastiske tapas plassene du vil oppdage i Barcelona, den deilige sushien du skal spise i Tokyo, og kaffen du skal nippe til i hjertet av Notting Hill…Alt er å finne på den andre siden av reisen din, og det vil være mer enn verdt det!
Håper tipsene hjalp deg!