Hvordan få et avstandsforhold til å fungere
Å forelske seg (i dette tilfellet en person og ikke sted) kan være noe av det beste med å reise eller studere i utlandet. Men når du kommer hjem igjen, kan den fysiske avstanden bli veldig emosjonelt utfordrende. Du slipper kanskje å barbere leggene hver dag og vaske leiligheten ofte. Men det tar mye energi, innsats og jobb å få et avstandsforhold til å fungere.
Alt er mulig, uansett, her er noen tips til hvordan du kan blomstre romansen, uansett hvor mange mil som skiller dere (Fra en som er i avstandsforhold til en annen, dette er hvordan vi får det til, men det krever virkelig en innsats).
1. Finn den beste tiden for å kommunisere (jevnlig)
Selv om teksting og e-post fungerer 24/7, trenger du noen ganger å snakke og få umiddelbar tilbakemelding. Avhengig av avstanden, kan det ta litt tid å finne ut de beste tidene for å snakke på telefon, men det kan alltids være koselig og gøy å legge igjen en melding på telefonsvareren. Og nei, det spiller ingen rolle om du bare kan ringes på søndag morgen – bare sett av tiden og gi hverandre den oppmerksomheten.
2. Finn den beste kanalen for å holde kontakten
Når dere har funnet ut av den beste tiden, må dere finne kanal. Heldigvis har det aldri vært enklere og finne kanalen, med internett kan du bruke Skype, FaceTime, WhatsApp, Teams, HouseParty og mange fler. Eller så kan du bruke SMS, Messenger, SnapChat, WhatsApp for å chatte. For å dele morsomme bilder kan dere bruke Instagram Direct eller SnapChat. Bruk gjerne flere av disse kanalene, jo flere jo bedre.
3. Vær kreativ
Ta opp en lydmelding i løpet av natten, skriv et brev, send et postkort eller sett sammen en personlig pakke. Bruk fantasien din og finn nye og overraskende måter å la den andre personen vite at du tenker på dem. Dette betyr ikke at du må tømme bankkontoen din: I stedet for å leie et fly for å skrive en setning på himmelen, hvorfor ikke bare samle noen notater og lese det for han neste gang dere ses?
4. Unngå krangling
Hvis du bare ser hverandre noen få uker eller måneder, og kanskje til og med snakker et annet språk, er det lett å ignorere problemer eller bekymringer. Ingen vil bruke tid på å krangle når du bare har 48 timer sammen, men å unngå kamper og holde seg unna samtale emnene kan være skadelig i det lange løp. Jo mer du snakker om ting som plager deg før de blir enorme hindringer i forholdet ditt, jo bedre. Ikke krangle over SMS eller e-post (det blir for mye rom for tolkning mellom linjene), men prøv å snakke om det personlig over telefon så snart det kommer opp. Når det er sagt…
5. Snakk om det
Forsøk alltid å være åpen og ærlig om følelsene dine. Å ikke vite hvor den andre personen er for øyeblikket eller hvem de tilbrakte lørdagskvelden med kan føre til overtenking og unødvendig panikk. At sosiale medier gjør det enkelt å se (eller forestille seg) hvor gøy noen hadde det, gjør det heller ikke enklere. Det er viktig å stole på hverandre nok til å dele tankene og følelsene dine og finne måter å takle sjalusi, angst eller tvil sammen.
6. Se glasset som halvfullt
Det at du i utgangspunktet vil leve det vanlige livet ditt mens du er i et avstandsforhold, kan være både en velsignelse og en forbannelse: Du kan føle at du går glipp av de hverdagslige tingene fordi det er vanskeligere å gjøre det sammen, som å plukke hverandre opp fra jobb eller spiser lunsj sammen i helgene. Imidlertid kan det også være en stor fordel å kunne gjøre tingene dine alene: Dersom du studerer eller jobbe lange dager, vil du ikke skuffe din kjæreste med å kansellere middagsplaner eller filmkvelder.
7. Gjør kjedelige ting sammen
Når du bare ser hverandre noen ganger i året, føles alt som en ferie. Pokker, det er sannsynligvis en ferie fordi du tar deg fri fra jobb eller skole. Det er ikke noe galt i å ta det rolig og sove lenge, ta lunsj og sightseeing, men det er også viktig å kaste inn noen kjedelige aktiviteter – du vet, hverdagslige ting som å brette klesvask, løpe ærend eller klippe plenen. Å prøve å gjøre hverdagslige aktiviteter morsomme og spennende sammen er en viktig del av forholdet.
8. At du vet når du skal se hverandre igjen
Avhengig av hvor mye tid og penger det tar å møtes, kan det være ganske viktig å se hverandre. Hvis du ikke vet når dette vil skje igjen, er det bare noe med følelsene dine og den generelle livsplanen. Så det er best når du prøver å sette en ny dato så tidlig som mulig når du er hjemme igjen fra et besøk. På den måten kan du både planlegge fremover og dra nytte av billige billetter og spesielle kampanjer, for ikke å nevne noe å se frem til! (Selvfølgelig er spontane overraskelsesbesøk kjempebra, så legg de inn i blandingen av dette hvis du kan.)
9. Gjør ting sammen
Desperate tider krever kreative måter å tilbringe tid med hverandre på: Selv om du ikke er på samme sted samtidig, kan du fremdeles gjøre ting sammen: Takk til videokonferansefunksjoner. I disse dager har du egentlig ingen unnskyldning for ikke å dele skjermtid og lage mat, spise, shoppe eller gå turer sammen via videochat. Ikke glem at du også kan se den samme filmen mens du snakker eller chatter med hverandre. Det er faktisk veldig koselig når du er i avstandsforhold.
10. Ha en minnegjenstand
Noen ganger vil ingen anrop eller tekstmelding kompensere for det faktum at den andre personen ikke er der. Det som kan hjelpe er å bruke favorittsgenseren eller drikke fra favorittkruset hans eller hennes. Få en prøve av parfymen, vaskemiddelet eller noe annet – dette kan få tidssonene til å forsvinne med et øyeblikk.
11. Møt menneskene og besøk stedene
Jo mer du snakker og blir kjent med hverandre, jo mer vil du nevne steder eller mennesker den andre personen kanskje ikke kjenner. Når det er mulig, kan du introdusere hverandre – enten med et bilde eller en ekte introduksjon – til de mest besøkte stedene dine og menneskene du henger med eller nevner ofte. På den måten blir hverdagssamtaler mye mer meningsfylte, og du vil ha mer en følelse av at du er en del av hverandres liv, til tross for avstanden.