Hvordan kvinnedagen blir feiret verden rundt
Kvinnedagen ble oppfunnet og grunnlagt av kvinner, og er en internasjonal dag for å feire kvinners økonomiske, politiske og sosiale fremskritt. Dagen er også for å fremheve hvilke skritt som må tas for å oppnå likestilling mellom kjønnene. Kvinnedagen er den 8.mars hvert år, og hvert år blir feiringene større. Kvinner verden rundt tar fri, og reflekterer og planlegger hvordan forandring kan oppnås. Ofte brukes fargen lilla for å symbolisere rettferdighet og verdighet, og fargen grønn for håp. Men hvordan startet kvinnedagen?
De tidlige årene med kvinnedagen
I februar i 1909 ble grunnstenen for den internasjonale kvinnedagen lagt i form av at den første kvinnedagen ble feiret. Den var et motsvar på en stor streik i New York City, hvor industriarbeidere streiket for å få bedre betalt, kortere arbeidstider, bedre arbeidsforhold og rett til å stemme.
Den nasjonale markeringen i USA ble kjapt en internasjonal feiring. Den ble først plukket opp av europeiske land, og på den internasjonale konferansen for kvinner i arbeid, holdt i Danmark i 1910, foreslo den tyske sosialisten Clara Zetkin at dagen skulle være en fast, internasjonal dag hvert år. Hun mente at kvinner skulle ha en dag hvor de ble hørt. Den første internasjonale kvinnedagen ble feiret i 1911, men dagen 8.mars som i dag er kvinnedagen, ble ikke fastsatt før under første verdenskrig. Den Europeiske Union formaliserte og feiret dagen i 1975, og hvert år etter har de hatt et tema som fokuserer på ett problem for å skape oppmerksomhet rundt dette.
Hvordan blir kvinnedagen feiret verden rundt?
Den internasjonale kvinnedagen er en offisiell helligdag mange steder, og blir feiret på enda fler. Hvordan den blir feiret, om det er å gi og motta gaver, eller om det er å demonstrere, avhenger av hvor du er.
1. Italia
Den 8.mars er det vanlig at kvinner får flere små, gule mimosaer (blomster); landets valgte symbol på kvinnedagen. Som et symbol på kvinnelig styrke er det vanlig at kvinner gir hverandre noen mimosaer for å vise solidaritet. (Siden landet er glad i mat, kan man finne kaker og pasta laget med en sterk gulfarge, for å ligne blomsten!)
2. Romania
I Romania feires kvinnedagen litt på samme måte som morsdag. Det er vanlig at folk, spesielt menn, gir mødre, bestemødre og venner med barn et kort og blomster.
3. USA
Kvinnedagen er ikke en offisiell høytid i USA, men marsmåned er kjent som måneden for kvinnehistorie; en tid for å gi oppmerksomhet til kvinners prestasjoner gjennom historien. Den 8.mars arrangeres det samlinger, konferanser og eventer i de store byene, for å diskutere og reflektere rundt temaer om kvinner.
4. Russland
Selv om dagen har vært en offisiell helligdag i Russland siden 1918, kan det se ut til at de har glemt sine politiske røtter, og heller feirer kvinner i sin helhet ved å gi dem gaver.
5. Kina
I Kina feires Jentedagen den 7.mars, men landet anerkjenner også den internasjonale kvinnedagen og har gjort det siden 1949. Den 8.mars blir arbeidsgivere oppfordret til å gi sine kvinnelige ansatte fri halve dagen. Men de har også en kommersiell side ved dagen, ved at menn oppfordres til å kjøpe gaver til kvinnene i livene deres.
6. Australia
Australiere har feiret kvinnedagen i mange tiår, men etter 1970 ble det mer vanlig å gå i tog. Dagen feires på flere måter over landet, men det er vanlig med paneldebatter, frokoster og eventer som anerkjenner kvinner som utmerker seg i sine felt. Det holdes ofte foredrag om bredere representasjon, likestilling og mangfold.
7. Spania
Etter en stor streik i Spania i 2018, hvor mer enn 5 millioner mennesker streiket i 24 timer, fortsetter spanjolene å gå i tog. Selv om en massestreik ikke er nødvendig for fremtidens kvinnedager vil de fortsette å kjempe for kvinner og jenters rettigheter.
8. Storbritannia
I tre dager feires “the Women of the World” festivalen i London, og kvinnedagen er en del av den. Under festivalen er det foredrag, aktivister og artister som samles for å diskutere problemer kvinner verden rundt møter. Festivalen er grunnlagt i Storbritannia, men har nå flere søsterfestivaler rundt i verden, med debatter, paneler og utstillinger.
9. Chile
Dagen blir markert ved at man går i tog i flere byer, spesielt i Santiago, som er landets hovedstad. Protestantene går gjerne med grønne lommetørkler for å symbolisere at de støtter kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter. Man kan også høre trommer, vers og se forskjellige kostymer i togene.
10. Argentina
Argentinere har feiret kvinnedagen siden 1900-tallet, og tradisjonelt gis det gaver til kvinnene. Men i nyere tid har det blitt mer vanlig at innbyggerne tar til gatene og demonstrerer mot vold, lønnsforskjeller, likestilling og andre sosiale utfordringer.