GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan passe inn i Frankrike: 8 do’s & don’ts

Hvordan passe inn i Frankrike: 8 do’s & don’ts

Ah, Frankrike – hjemmet til deilige baguetter, kaker og utsøkt vin. Frankrike handler om å nyte de gode tingene i livet, så det er ingen overraskelse at mange av de kulturelle do’s & don’ts er relatert til mat. Å blende inn sømløst og sikre deg at du blir en ekte Parisiansoirées, les videre for noen normer du bør følge:

1. SERVICE SAVOIR-FAIRE

Ikke fyll ditt eget glass. I stedet venter man på å bli servert. Hvis det har gått 30 minutter, og du fortsatt stirrer lengselsfullt på vinflasken på bordet, spør naboen om han/hun ønsker en tår. Hvis personen sier ja, er det en vinn-vinn-situasjon: du kan servere naboen først, og deretter helle litt til deg selv. Beste tips: Når du heller, må du huske å sørge for at du ikke fyller glasset til toppen – for franskmenn er tilbakeholdenhet nøkkelen.

Rund opp til nærmeste hele nummer når du tipser. Mens serviceavgift er inkludert, er det ikke normalt å be om eksakt beløp tilbake. Og hvis servicen var veldig bra (en svært reell mulighet, til tross for vanlige misoppfatninger), kan du alltid tipse mer.

2. BAGUETTER

Kjøp to baguetter, ikke en. Baguette er et viktig element i den franske matkulturen. Frokost? Baguette med saltet smør og syltetøy. Lunsj? En salat med baguette. Middag? En varm kremet suppe. Med baguette. Så hvis du kommer til bakeriet for å kjøpe nybakt baguette, kan du like godt kjøpe flere.

Ikke kutt baguetten med kniv. Ikke engang tenk på å kutte opp baguetten. Sett den på bordet på en fin duk eller i sin opprinnelige papir innpakning og la alle rive en del fra det som de vil.

3. BORD ETIKETTE

Ha begge hendene på bordet. Mens det er vanlig i enkelte land å ha en hånd på fanget når man sitter rundt bodet, er det ikke slik i Frankrike. Hendene skal alltid være synlig, men albuene bør være skjult – aldri hvil dem på bordet.

Ikke lag slurpe lyder. Uansett hvor mye du liker din bouillabaisse eller soupe à l’oignon, blir det sett på som dårlige manerer å slurpe inn maten.

4. KNIV OG KUTTING

Ikke kutt i salaten. Istedenfor bør du brette salat biter i små bunter med kjøkkenutstyr. Voilà!

Osten bør kuttes med en spesiell kniv. Hver type ost har sin egen kniv – harde oster vil vanligvis kreve en tåre-formet kniv, mens myke oster vil ha en myk, sløv kniv. Og for å gjøre saken mer komplisert,  hver ost skal kuttes på en bestemt måte.

5. “EFFORTLESSLY CHIC”

Legg igjen joggetøyet hjemme. Basketball shorts og drakter er til for å bli brukt på banen – ikke på gaten. Pyjamas er off-limits i tillegg; det er ingen som stikker ned til butikken i fløyel pyjamas og håper at ingen vil legge merke til det. For det vil de.

Ikke prøv for hardt heller. Vi vet, det er en fin linje her. Målet er å gjøre en innsats, men uten å prøve for hardt: tenk litt rufsete hår og leppestift eller rene sneakers til en chic kjole.

6. KUNSTEN Å ‘BISE’

Ikke vær pinlig. Bise-ing kan føles litt rart hvis du er vant til høflige håndtrykk eller uvanlige klapp på ryggen. Men i Frankrike luft-kysser man bekjente på begge kinnene med en forsiktig trutmunn og lager kysse lyd. For å gjøre ting mer interessant; antall kyss varierer fra område til område.

Hils alle individuelt. Når du møter en gruppe venner, sørg for å hilse alle individuelt eller utvid i en kollektiv hei. Ingen selektiv bise-ing! Samme ritual når du forlater, ikke snik deg ut. Får vennene dine øye på det kan de bruke det mot deg.

7. VÆR “COOL”

Bruk ‘vous’ for mennesker du ikke kjenner. Når du er i tvil, velg alltid den høflige “vous” formen. Det vil spare deg for ubehagelig stirring og irritable svar. Det er ikke sjelden å høre to personer sømløst skifte fra “vous” til “tu” midt i en samtale når de føler seg mer kjent med hverandre.

Ikke vis for mye følelser. I Frankrike er nøkkelen å forbli diskret og blasert selv om du er fylt med spenning og begeistring. Øv på pokerfjes. Del dine gleder eller frustrasjoner, men ikke la publikum føle seg uvel ved å være for “out there”.

8. SANTÉ!

Ikke drikk før alle er blitt servert. Akkurat som spising, har drikking sine egne ritualer ved det franske bord. Sørg for at alle har glassene fylt opp før du tar din første slurk. Å dele et måltid er en sosial happening, ikke et solo prosjekt.

Drikk sakte.  Franskmenn spiser ikke for å døyve sin sult eller drikker for å slukke tørsten: de spiser i små biter og tar små slurker. Ikke svelge nedpå vinen; det handler om å nyte måltidet og samtalen!

Artikkelen er skrevet av Florence & Livia.

Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på