Det er på tide å legge fra seg mobilen og oppleve verden
Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor vi alle har blitt besatt av mobilen vår. De er fantastiske oppfinnelser som gir oss øyeblikkelig adgang til verden og alle våre venner. De er praktiske, morsomme – og vanedannende.
Før vi går videre skal det sies at denne artikkelen ikke er ment for å bebreide noen eller få folk til å skamme seg. Dette er heller ikke biografien min jeg som skriver før jeg kutter ut Internett fullstendig og vandrer ut i villmarken (det har jeg ingen intensjoner om).
Men tidligere i år var jeg på en bilferie gjennom Italia da jeg innså at noe ikke stemte helt. På slutten av reisen sto jeg ved Det Skjeve Tårn i Pisa og ble plutselig veldig oppmerksom på at jeg var like limt til min telefon som alle menneskene rundt meg med bøyde nakker og konsentrert fjes. Jeg innså at vi alle sammen kun så tårnet gjennom en skjerm.
Det føltes som en tapt mulighet til å virkelig nyte øyeblikket og oppleve verden slik den er. Så jeg bestemte meg for å bruke noen av disse følgende tipsene i mitt liv og på mine reiser, så jeg er sikker på at jeg opplever mer av verden.
1. Sett mobilen din på flymodus
Det er lett at det å åpne sine favorittapper fort blir en vane. Vi har alle (høyst sannsynlig) prøvd å bruke 15 minutter på Instagram, miste interessen, lukke appen og så åpne den igjen med det samme.
Men når du setter telefonen din på flymodus, blir du ikke fristet hele tiden. Da vil bare det samme innholdet være tilgjengelig på Instagram og Facebook, og du blir ikke forstyrret av varsler hele tiden. Dette vil forhåpentligvis få deg til å bryte den fæle mobilvanen og minne deg på å være til stede i den virkelige verden (det vil også spare på batteritiden, noe som er smart når man reiser).
2. Kjøp den minste datapakken
Hvis flymodustrikset ikke virker for deg, kan kanskje det å titte igjennom dataforbruket ditt gjøre trikset. Jeg anbefaler dette til reisende som gjerne vil kjøpe en datapakke mens de er i utlandet. Hvis du kjøper den minste mengden gir det deg likevel nok til nødssituasjoner og navigasjon, men ikke nok til at du overgår datamengden. Du kan selvfølgelig kjøpe mer data når du går tom, men er det virkelig verdt de ekstra pengene å se din venns rare film av katten sin? Kanskje. Men sikkert ikke.
3. Få litt struktur tilbake
Da jeg gikk på videregående var Facebook såvidt begynt å bli populært. Du la til alle du kjente som venner og skrev tilfeldige ting på statusen din, for eksempel hva du hørte på. Vi var ikke særlig gode på sosiale medier ennå, men én ting var vi gode til: når vi brukte sosiale medier.
Hvis du dro på en fantastisk ferie ventet du til du kom hjem foran datamaskinen med å dele noe fra turen. Hvis du ville sende en beskjed til noen hjemme måtte du vente til du var tilbake på hotellet. Du hadde gjerne bestemte tider der du satt foran skjermen. Hvis det virkelig var en fin tur hadde du det så travelt med å nyte den og kose deg, at du ikke hadde verken tid eller energi på slutten av dagen til å bekymre deg for hva som skjedde på nettet.
For å hjelpe til med å få det meste ut av dine reiser – for å virkelig oppleve den ekte verden i stedet for å være på nett hele tiden – anbefaler jeg at man bringer noe av den gamle strukturen og disiplinen tilbake. Det hjelper å sette mobilen på flymodus, men å bestemme seg for å kun dele noe på sosiale medier når du er tilbake på hotellet, er enda en måte å være disiplinert på.
4. Bruk et ordentlig kamera
Jeg elsket Polaroid-kameraet mitt (den typen som printer ut bildet ditt med en gang direkte fra kameraet). Jeg hadde bilder av alt og alle jeg elsket. Og selv om jeg nå har flere årtier verdt av fine bilder fra digitale kameraer, er det noe helt spesielt med Polaroid-bildene mine. I likhet med de nøye bearbeidede, printede og innrammede bildene tatt med gamle engangskameraer jeg fikk fra fotobutikken.
5. Lag en deal med venner og medreisende
Vi har alle sammen vært der. Du sitter ved et bord på en fantastisk ny restaurant i byen du alltid har villet besøke med dine beste venner. Maten blir servert på bordet, og halvparten av vennene dine kaster seg etter telefonen for å ta et matbilde til Instagram. Du bryr deg kanskje ikke om å ta et bilde i det hele tatt, men alle andre gjør det, så da kan jo liksågodt du også ta et. Camera eats first.
Neste gang dere er ute kan du gjerne spørre gruppen om dere skal lage en deal på å ikke bruke mobilen under dette måltidet. Noen gamle venner og jeg har laget en avtale med hverandre om at når vi får den sjeldne sjansen til å nyte et måltid sammen, så skal vi ikke ta opp telefonene våre. Den første som tar frem telefonen sin skal betale middagen til de andre. Selv om det er et billig måltid, er det likevel en morsom utfordring og en klar påminnelse om at vi vil bruke kvalitetstiden vår sammen uten å bli avbrutt av teknologi hele tiden.
[
](https://www.ef.no/blog/wp-content/uploads/sites/31/2017/10/passports-ef.jpg)
Pass EF språkreise