Spørsmål alle som skal studere i utlandet har
Å gjøre seg klar til å studere i utlandet for første gang er spennende, men man har kanskje noen spørsmål: hva skal jeg pakke og hvor mye skal jeg pakke? Trenger jeg kredittkort? Og hvorfor er det forskjellig lengde på flyturene mine? For å sørge for at du skal kunne fokusere på alt det morsomme ved å forberede deg på å skulle studere utenlands – som å ta en gla’dans og fortelle alle om hvor du skal – har vi samlet noen spørsmål vi vet mange studenter har før de reiser. Og vi har spurt eksperter om å svare på spørsmål man har om man skal studere i utlandet. Så her har du en liten guide til å studere i utlandet.
1. Jeg har aldri reist alene – har du noen tips?
Å reise alene første gang kan være skummelt, men det finnes noen triks: vær på flyplassen tidlig så du har nok tid til å gå gjennom sikkerthetskontrollen uten å stresse. Det hjelper å alltid ha transporten til og fra flyplassen klar tidlig – så trenger du ikke tenke på hvordan du skal komme deg til vertsfamilien eller studenthjemmet etter en (lang) flytur. Hvis du har bestilt flyplasstransport vil det være noen på flyplassen og vente på deg når du kommer, rett utenfor der du har hentet bagasjen din. De har som regel et skilt med navnet ditt på, så det er enkelt å se dem – og de vil ikke dra uten deg. (Om du ikke ser dem med en gang, kan du se i reisepapirene dine etter et telefonnummer).
2. Bør jeg kontakte vertsfamilien min før jeg drar?
Ja! Du skal være en del av familien deres, og de er nok like nysgjerrige på deg som du er på dem. Du kan sende de en e-post og introdusere deg selv, stille spørsmål, og fortelle hvor mye du gleder deg til å studere i utlandet. Ikke send for mange e-poster eller ring de hele tiden, men å si “hei” er alltid en god idé.
3. Hva skal jeg pakke?
Dette kommer an på hvor du skal og hvor lenge du skal være borte – pass på at du sjekker hvordan været vanligvis er i den perioden du skal være der. Du har mulighet til å vaske klær dit du skal, så ikke pakk for mye. Du kommer helt sikkert til å kjøpe litt nye klær, så pass på at du har plass i kofferten på vei hjem igjen. Når du vet hvordan været er, pakk klær du kan ha på lagvis. Sørg for at du har et par gode sko, det vil bli utflukter og aktiviteter som passer seg best i komfortable sko. Ikke glem å ta med deg ladere og adaptere! Og skulle du glemme noe: med mindre det er favorittgenseren, så kan det meste kjøpes når du kommer frem. (Selv nye favorittgensere.) Toalettsaker kan kjøpes når du kommer frem, så vi anbefaler å ta med reisestørrelser fra Norge, sånn at du har noe de første dagene. Og ja, det er helt greit å ta med noe som minner deg om hjemme, selv en kosebamse.
4. Hva slags bagasje skal jeg ta med?
Kofferter med hjul er enkle å reise med. Hvis du vet at du skal reise mye rundt dit du skal, så kan det være lurt å ta med en stor ryggsekk. Ikke glem å sjekke med flyselskapet hva som er vektgrensen og hvor stor koffert/ryggsekk man kan ha med – både for bagasje man sjekker inn og den man tar med seg inn på flyet. Vi anbefaler at du tar alt du ikke kan leve uten, dyrebare ting (ladere, kamera, pc) og et klesskift i bagasjen du tar med deg inn på flyet. Hvis du har planer om å reise noen helger (og vi håper du gjør det), ha en mindre bag eller koffert du kan bruke.
5. Hvor er det letteste å reise som homofil?
Noen av de mest homofil-vennlige stedene å studere er San Francisco, Barcelona, Malta, London og Paris.
6. Burde jeg ta med en gave til vertsfamilien eller romkameraten?
Alle elsker å få gaver, vertsfamilien eller romkameraten er intet unntak. En liten suvenir fra hjemlandet eler hjembyen din er en fin måte å bryte isen, samt vise hvor kul du er. Familien kan kanskje også svare på noen spørsmål om å studere i utlandet.
7. Hvordan burde jeg forberede med før turen?
Bortsett fra å pakke, kjøpe en gave, og komme deg til flyplassen i tide, burde du prøve å bli kjent med skolen og de andre studentene. Du bør også ta en anbefalt språktest på nett for å finne ut hvilket nivå du er på. Ikke for å skryte, men bloggen vår har noen kule artikler om alle destinasjonene våre, så de kan være morsomme å lese. Hvis du vil vite enda mer, Google stedet du skal og se alle de interessante tingene man kan gjøre der.
8. Hvorfor har flyturene mine forskjellige tider?
Vi skal ikke gå i dybden på alt som har med at jorden er en sfære, aerodynamikk og tidssoner (som fører til jetlag og jetstrøm). Så hvis du flyr fra Wien til London, vil den ene veien gå fortere enn den andre på grunn av vindretninger. Og så er det tidssoner: hvis du reiser fra Wien kl. 13 og flyturen til London er på 2 timer, kommer du til å lande kl. 14, fordi London er i en annen tidssone (en time bak Wien). Du reiste i teorien fra London kl. 12, og landet to timer senere. Og motsatt andre vei, hvor du mister en time.
9. Trenger jeg kredittkort?
Ja, vi anbefaler å ha med kredittkort, spesielt om du skal til USA. Hvis du eller dine foreldre er bekymret for at du skal bruke for mye penger, kan dere snakke med banken om å sette en grense på hvor mye som kan brukes. En annen måte man kan passe på å ikke bruke for mye penger er å bruke ferdigbetalte kredittkort. Man setter penger inn på kortet, og det er alt man kan bruke (frem til det blir satt mer penger inn). Det er lurt å snakke med banken om hvordan man skal håndtere utgiftene i utlandet.
10. Når bør jeg være på flyplassen?
Fly er ikke som tog, du kan ikke møte opp fem minutter før avgang. Tidspunktet for når du bør være på flyplassen, kommer an på hvor du skal reise. Det er alltid lurt å sjekke flyselskapet sine regler. Som en generell regel: skal du reise internasjonalt bør du være to timer før avgang; skal man fly over havet eller til et annet kontinent kan to til tre timer være lurt. Det er bedre å være tidlig ute og få sjekket inn bagasjen din, komme deg gjennom sikkerhetskontrollen, og til gaten med et smil (og ikke andpusten og svett).
11. Hvor mye penger burde jeg ha med?
Dette kommer an på hvor du skal, hvor lenge du skal være borte, og hvor mye shopping du vil gjøre. Vi anbefaler at du har med kontanter, i hvertfall til første uken, og bruker kredittkort etter dette. Noen tilbyr deg å betale for aktiviteter før reisen, så du ikke trenger å tenke på penger og kan ha det morsomt med de andre studentene.
12. Trenger jeg forsikring når jeg skal studere i utlandet?
Det er anbefalt å ha reiseforsikring som dekker alt man kan komme utfor. Du kan enten skaffe en på egenhånd, eller sjekke med selskapet du reiser med, eller skolen du reiser til.
13. Hva skal jeg gjøre om jeg ikke har gyldig legitimasjon?
Hvis du ikke har gyldig pass må du skaffe deg et nytt så fort som mulig. Hvis du må søke om visum må utløpsdatoen på passer ditt gå overens med reglene for visum. Visumet festes i passet, så det er viktig at det er gyldig hele reisen. Noen krever også at det er gyldig noen måneder før og etter reisen.
14. Kan jeg ta med meg dyr?
Med mindre det er et tjenestedyr vil du ikke ha mulighet til å ta det med deg. Vi ville likt å lære dyret ditt et annet språk også – og tenk så kule #EFmoments! – men det er for mye jobb med bosted og toll.
Håper dette gir noen svar på spørsmål du har om å studere i utlandet! En stor takk til våre eksperter som hjalp meg med å sette sammen denne posten: Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence og Simon – dere er best!